Échte cocktail klassiekers

Er zijn vele cocktail klassiekers, maar voordat we daar mee verder gaan eerst terug naar het begin zo'n 400 jaar geleden.

 

Volgens dé  cocktailkenners en cocktail literatuur spreken we van een cocktail wanneer het een mengsel betreft van minimaal drie ingrediënten, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en één alcohol moet bevatten. Er is veel onderzoek gedaan naar het ontstaan van de "cocktail", maar de werkelijke oorsprong is nooit gevonden en/of vastgesteld. Wel zijn er meerdere theorieën.

 

Ontstaan van het woord "cocktail"

Het ontstaan van de cocktail zelf is dus niet duidelijk, maar geld dit ook voor het woord cocktail? En ja, ook hier geld dat er meerdere theorieën gelden en niemand het exact weet. De magie rondom cocktails blijft hierdoor altijd voelbaar. Maar wat kunnen we wel vertellen over de geschiedenis van de cocktail.

cocktail-1535518_1920
Klassieke-cocktails-renpaard
klassieke-cocktails-vat
klassieke-cocktails

Eerst maar eens het woord "cocktail" onder de loep nemen.Het  woord zelf werd voor het eerst omschreven op 13 mei 1806 in een editie van Balance and Columbian Repository, een federalistische krant in Hudson, VS. Over de oorsprong zijn onder tienstallen verklaringen gegeven, hieronder de 4 bekendste:

 

1) Het woord Cock-tailed werd in de 18e eeuw gebruikt om een niet-raszuiver renpaard aan te duiden. Hetzelfde woord bleek ook een goede naam voor een gemixt en dus niet-zuiver drankje. Pas ten tijde van de droogleggingwerd de cocktail echt populair. Aangezien de illegaal gestookte drank vaak niet smaakte, werd het al gauw de gewoonte om deze met allerlei ingrediënten te mixen. Onder invloed van de Tikicultuur ontstonden later de tropisch vormgegeven cocktails, zoals de Mai Tai, de Zombie en de Blue Hawaii.

 

2) Het woord zou zijn afgeleid van coctel, een Maya woord voor gefermenteerde vruchtensappen. Het werd door 16e-eeuwse Spanjaarden aangetroffen in Yucatan. Zij namen het concept mee naar Europa en de naam werd in het Engels verbasterd tot "cocktail", dit om een mix van gefermenteerde vruchtensappen en distillaten aan te duiden. Het woord Coctel wordt ook vandaag de dag nog in Latijns-Spaanse landen gebruikt.

 

3) Koloniale tavernes hielden hun dranken (rum, brandy, whisky, gin, applejack) in vaten. Het laatste restje in zo'n vat was minder van kwaliteit en werd daarom overgegoten in een gecombineerd vat, dat dan tegen een gereduceerd tarief werd aangeboden. De kraan in een vat wordt ook wel aangeduid als cock, het restje drank onder de cock als tail, vandaar Cock-tailings.

 

4) Ook doet er nog een verhaal de ronde dat de herkomst van het woord moet worden gezocht bijhanengevechten. De haan (cock) en zijn veelkleurige staart (tail) zouden gecombineerd gebruikt zijn om een veelkleurig drankje aan te duiden.

De waarheid waar de term cocktail echt vandaan komt zal waarschijnlijk altijd een raadsel blijven.

Ontstaan van de "cocktail"

Verhalen over het ontstaan gaan ver terug in de tijd tot 1586, de tijd van de piraten. Hier gaat het dan om één specifieke cocktail, de Mojito. Andere verhalen zeggen dat de Mojito is ontstaan op de suikerrietplantages onder de Afrikaanse slaven in Cuba.

 

Maar wanneer we echt spreken over het ontstaan van de cocktail cultuur dan moeten we toch echt naar de Verenigde Staten. Vanaf 1817 werden in de VS de accijnzen verlaagd en overal ontstonden bars van alle soorten en maten. Van mooie luxe hotelbars naar kleine buurt pubs. Dit was de tijd dat vele klassiekers geboren werden: bv de Manhattan, de Fizz, Juleps en de Old Fashioned. Rond 1870 waren er vele cocktailboeken te vinden en het niveau van de bartenders ging overal omhoog, qua service en drankenkennis. Andere echte klassiekers zijn ontstaan sindsdien zoals de Cuba Libre, Sex on the Beach, Daquiri, Mai Tai, Bloody Mary, Caipirinha en de Tequila Sunrise.

 

Rond de jaren ’20 was er in heel Amerika de drooglegging waardoor het gebruik en verkoop van alcohol verboden was. Hierdoor ontstond de “Speakeasy”, een geheime bar waar je nog steeds cocktails kon drinken en andere alcohol kon nuttigen. In deze tijd moesten bartenders nog creatiever zijn met smaken om de alcoholsmaak te verbloemen. In deze tijd ontstonden er hele bijzondere cocktails. De speakeasy’s werden van alcohol voorzien door een illegaal circuit van bootleggers (dranksmokkelaars) en hadden daardoor vaak banden met de georganiseerde misdaad. De drooglegging duurde tot 1933. Helaas ging er in deze tijd ook veel kennis verloren, simpelweg omdat er veel producten niet meer verkrijgbaar waren. De cocktails waren niet meer wat het geweest was en rond de jaren ’50 waren verse producten en fruit helemaal vervangen door voorgemixte kant- en klaar verpakkingen om cocktails te maken.

 

klassieke cockails
klassieke cocktails
Klassieke cocktails verboden drooglegging
klassieke cocktail long island ice tea
klassieke-cocktails-james-bond

Vanaf de jaren ’70 / ’80 werden er eindelijk weer cocktails gemaakt zoals die ooit bedoeld waren. Cocktails met vers fruit, vers geperste sappen en precies afgemeten verhoudingen van de alcohol. Oude boeken en technieken werden uit de stoffige kasten gehaald, en ook werden de cocktails uit de drooglegging weer gemaakt, waaronder de bekendste die in deze tijd is ontstaan de Long Island Icedtea is. Hier gaan vijf alcoholische dranken in, gemixt met cola en citroensap, waardoor het de kleur van icetea krijgt en werd deze cocktail in de tijd van de drooglegging als icetea verkocht.

 

Cocktails anno 21e eeuw
De grote drankenmerken hebben miljoenen euro’s tellende marketing campagnes over om hun dranken in cocktailrecepten te promoten. De klassiekers worden in een nieuw jasje gestoken of blijven in tact en er worden zelfs hele nieuwe cocktails ontwikkeld door Bacardi, Havana Club, BOLS, Liquer 43 om er maar een paar te noemen. De cocktail is nu meer terug dan ooit en “shaken not stired” is ondanks dat James Bond tegenwoordig een Heineken biertje drinkt populairder dan ooit!

 

Wordt zelf ook een echte cocktailkenner, doe een leuke cocktailworkshop!