Mojito's en piraten

De Mojito
Willen we niet allemaal een Mojito leren maken? Voordat je hiermee begint eerst een stukje geschiedenis. Over de herkomst van Mojito gaan vele mooie verhalen. De verhalen gaan terug naar de tijd van de piraten. Maar wat altijd is gebleven zijn de vijf basis ingrediënten; Rum, limoen, suiker, munt en water. Ver voordat de beats van de Mojito song uit de luidsprekers knalde, was er nog de Mojito in zijn puurste vorm...

 

Piraten
De Mojito was ooit bedoeld als medicijn tegen de koorts, als middel tegen scheurbuik vanwege het hoge gehalte vitamine C in de limoenen. Het verhaal gaat dat de piraat die de echte ontdekker van de Mojito was, luisterde naar de naam Francis Drake. Toen hij in 1586 voor het eerst voet aan wal zette in Cuba introduceerde hij dit drankje en kreeg het de naam “Draque”. Daarna kon iedereen met het recept een Mojito leren maken of toen nog een Draque. Dit recept bleef tot 1862 ongewijzigd, totdat Don Facundo Bacardi Massó witte rum begon te produceren en dit ruwe piraten-drankje omtoverde tot een frisse cocktail, dé Mojito.  De naam van de cocktail zou zijn afgeleid van het Spaanse woord mojada dat nat betekend.

Mojito leren maken
klassieke cockails
Mojito leren maken

Slavernij
Andere verhalen zeggen weer dat de Mojito is ontstaan op de suikerrietplantages onder de Afrikaanse slaven in Cuba en dat de naam Mojio hier ontstaan is. Mojito betekend “kleine betovering” en komt van het Afrikaanse woord “mojo”. Mojito is daarmee niet alleen rijk aan smaak, maar ook rijk aan geschiedenis.

 

Merknaam

Bacardi heeft het patent op de merknaam Mojito Original. Bacardi wist de rechter in 2009 te overtuigen met documenten met Mojito-recepten uit 1930 en 1931. Omdat de meeste andere grote Cubaanse rummerken pas na die tijd op de markt kwamen, moest de eerste Mojito wel gemaakt zijn met Bacardi.

Ernest Hemingway
De schrijver Ernest Hemingway stond erom bekend dol te zijn op de Mojito. Hij dronk het vaak in de Cubaanse bar Bodeguita del Medio en schreef daar de befaamde tekst op de muur; "My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita". Deze tekst is nog steeds, in zijn handschrift, op de muur van deze bar te lezen. De Mojito heeft lange reizen afgelegd en is nu overal ter wereld verkrijgbaar in bars, cafés en clubs. Bij Cocktailbar Breeze hebben we naast het originele recept, varianten als de Mojito Strawberry, Mojito Razz en de Mojito Virgin.

 

Mojito leren maken
Zelf een Mojito leren maken, bij Breeze bieden wij cocktailworkshops waar jezelf Mojtio’s leert maken. Naast de Mojito worden er ook andere klassiekers gemaakt, zoals bijvoorbeeld de Sex on the Beach. Natuurlijk worden ook verschillende basisvaardigheden geleerd!

 

Op zoek naar een leuk uitje, check de Breeze arrangementen.

 

Mojito leren maken
Mojito's leren maken